Jag tycker att det är riktigt roligt att nörda in på saker. Nästan vad som helst är roligt om man bara har tid och möjlighet att få sätta sig in det. Vem tror exempelvis att geologi och stenar kan vara så roligt? Ni ska få se...
Häng med nu så åker vi till Karlstad på exkursion. Hämta en kopp kaffe eller te först för nu blir det riktigt spännande och då blir ni nog fast här en stund...
Först åker vi till Skutberget för att se på Zachrisdalstonalit. Det är en grå, relativt massformig megmatisk bergart med mörkare inneslutningar. Vi tittar även på hur landisen har format berget (räfflorna) och se i vilken riktning den rörde sig. Den rörde sig ut mot havet eftersom hällen är på denna sidan och andra sidan ser ut så här:
Merparten av Värmlands berggrund är granit som blivit förgnejsad under Svekonorvegiska bergveckningen. Man ser tydligt skillnaden mellan granit (kornig) och gnejsen (randig) på bilden.
Det är alltså samma mineralsammansättning fast graniten är en djupbergart som bildas i jordskorpan och när den utsätts för tryck och temperaturförändringar (alltså stora, inte att någon person går på dem en varm sommardag) så omvandlas graniten till gnejs.
På lite högre höjder i Värmland hittar man den mörkare bergarten gabbro. Denna sten är gropvittrad, vilket inte är så vanligt då inlandsisen har gjort de flesta berghällar släta, och många som hittar dessa tror att det är meteoriter, men de är också berg som bildats i jordskorpan och tryckts upp av jordplattornas rörelser.
Det sista jag visar är en vulkanisk bergart. De gröna partierna är vulkaniskt glas och det var det i pulverform som flög omkring i luften och ställde till det efter vulkanutbrottet på Island förra våren.
Nu förstår ni hur spännande det är här i Karlstad. Nu är det dags för mig att ladda för redovisningen om Indien i morgon och sedan sova.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar